Ранната загуба на зъби, може да е прогностичен признак за деменеция

"За да се предпазите от деменция, грижете се за зъбите си", това показва проучване, при което учените открили възможна връзка между опадането на зъбите или имането на малко зъби - от 1 до 9, и развитието на деменция.Авторите на проучването анализирали стоматологичните картони и мозъчните функционални тестове, данните от които са събирани в продължение на 12 години, на 144 човека. Възрастта на участниците била между 75 и 98. Точно при 1/3 от хората с 9 или по-малко зъба била установена деменция при първоначалния тест на умствените способности

Редица предишни проучвания показват, че хора, страдащи от деменция, имат доста често лоша устна хигиена. Настоящото проучване е едно от малкото, което се опитва да извасни въпроса: Дали лошата устна хигиена може да доведе до деменция на по-късен етап от живота. Резултатите сочат, че може би това е така, но учените предупреждават, че това все още не е напълно ясно.

"Някои съпътстващи заболявания мога да доведат както до опадане на зъбите, така и до деменция", обясняват те. "Някои хранителни дефиците и хронични болести могат едновременно да доведат до проблеми със зъбите, както и да увредят мозъка", добавят от екипа.

Последно променена вНеделя, 05 Април 2020 18:46

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм