Смукане на палеца и как да се справим с него

На пръво място, бъдете спокойни! Ултразвуковите изследвания по време на бременност, често “улавят” плода да смуче палеца си.

Това е най-нормален, естествен начин за намаляване на стреса.

Ако навикът  се преодолее, преди израстването на първия постоянен зъб (което става около 6-7 годишна възраст), той не може да стане причина за изкривяване на зъбите.

Детето трябва само да поиска да престане да смуче палеца си. Как да му помогнете да го постигне? Тъй като това поведение представлява механизъм за намаляване на стреса и създаване на чувство за сигурност, отрицателни стимули като наказание биха били неефективни – в опита си да се защитят, децата биха се върнали към навика. Ето защо в случая са подходящи положителните стимули като окуражаване и награждаване. Например, можете да похвалите или да наградите по друг начин детето си, ако то не си смуче палеца, като постепенно удължавате времето необходимо за да "заслужи" наградата. Колкото по-малко е детето, толкова по-често трябва да бъде награждавано. В момента в който забележите собствената воля на детето да прекрати навика, можете заедно да облепите пръста с шарена лепенка (детски левкопласт), за да му напомня. Също така, изваждайте палеца от устата на детето  след като заспи.

При по-големите деца е необходимо да се потърсят евентуални стресови фактори, които биха били причина за задържането на поведението до по-късна възраст. Обикновено след като причината се елиминира, отказването от навика е лесно. Ако това не помогне, съществуват специални приспособления, които се фиксират върху горните зъби. Тъй като опират в небцето, те затрудняват смукането на палеца и го правят по-малко удовлетворително, което кара детето да го изостави.

Последно променена вНеделя, 05 Април 2020 18:45

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм