Избор на вода за уста

Схващането, че здравите зъби са продукт на редовно миене с паста, почистване с конец и изплакване с вода за уста, е възприето за меродавно от всички нас, при това – още от ранна детска възраст. 
Но дали това наистина е така? Според изследвания, проведени през последните години, употребата на вода за уста трябва да бъде внимателно преосмислена.
Но нека първо дадем малко разяснения за самия дентален продукт. 
 
Водите за поддържане на устна хигиена се разделят на два основни вида:
 
 терапевтични;
 козметични.
 
Продуктите от първия вид се предоставят само по лекарско предписание и съдържат съставки, които могат да намалят процесите по образуване на плака, кариеси, възпаления на венците и лош дъх. Лечебните свойства на голяма част от тези видове води за уста се дължат на способността им да образуват лепкав филм около зъбите и венците, който оказва предпазващо влияние. 
 
Козметичните видове вода за уста, въпреки че временно подобряват усещането за свежест в устната кухина, не водят до унищожаване на бактериите, причиняващи споменатите по-горе заболявания. 
 
Потребителите да съобразяват избора си на вода за уста с индивидуалните си нужди. Така напр., ако често страдате от усещане за сухота в устната си кухина, избягвайте употребата на вода за уста, съдържащи алкохол. Ако път сте предразположените към образуването на кариеси, използвайте вода за уста, която съдържа флуорид. За да сте сигурни, че сте направили подходящия избор, не забравяйте да се обърнете за съвет от Вашия стоматолог. 
 
Как да използваме правилно водата за уста?
 
 Преди да пристъпите към употребата на вода за уста, измийте и почистете зъбите си с конец.
 Измерете подходящото количество вода за уста.
 Стиснете устни и започнете да изплаквате устата си с водата, като държите зъбите си леко раздалечени.  
 Препоръчителното време за изплакване е около 30-60 секунди.
 Изплюйте течността.
 
За да запазите ползотворните ефекти от процедурата, не яжте и не пушете поне в интервал от 30 минути.
 
Преди всичко, ако имате активно възпаление на венците и търсите ефект, то заложете на вода за уста съдържаща хлорхексидин. Той е с антибактериално действие, което може да продължава до 7-10 часа след приложение. 
 
Това, за което трябва да внимавате, е че след дългогодишно приложение на хлорхексидинови препарати, може да се стигне до увреждане на вкусовите луковици на езика и нарушение на вкуса.
 
Същевременно дългогодишно приложение, може да доведе до промяна в цвета на зъбите.
 
Използвайте вода с хлорхексидин, при нужда от лечение и козметична такава, за да си набавите ежедневната доза свежест.

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм