Биберонен кариес, Кариес на бебешката бутилка

 

Ранният кариес, известен също като кариес на бебешка бутилка, биберонен кариес и др, е заболяване на зъбите,

характеризиращо се с тежко увреждане и разрушаване на зъбите на бебета и малките деца. Ранният кариес в детството е много често срещана бактериална инфекция и се причинява от подсладените течности или тези с естествени захари (като мляко, адаптирани млека и плодов сок) останали върху зъбите на детето дълго време.

Ранна фаза

Белите петна по повърхността на зъба са ранни симптоми на кариес на зъбите на бебето. На този етап лечението с флуорид може да се използва за реминерализиране на всички зъби и за стопиране на разпадането и напредването на кариеса.

 

Според Американската асоциация по дентална медицина, “Не само това, което поставяме в бутилката на детето, причинява гниене, но и честотата и продължителността. Даването на бутилката с подсладена течност на детето много пъти на ден не е добра идея. Приспиването на детето с бутилка през деня или през нощта също може да навреди на зъбите на детето. " Ако зъбите се увредят или се изгубят прекалено рано поради гниене и разпад, детето може да развие лоши хранителни навици, проблеми с речта, криви зъби и увредени зъби като възрастен индивид.

 

Малко прости стъпки могат да предотвратят кариес. Те включват:

• Избърсвайте венците на бебето с чиста марля или мокра кърпичка за венци, след всяко хранене.

• Започнете да миете зъбите на детето си веднага щом поникне първият му зъб.

• Не опитвайте от лъжичката, с която ще храните бебето. Не "почиствайте" биберона като го облизвате!

• Използвайте силиконов накрайник за почистване на първите зъбки. Най-малкото за изграждане на правилни навици.

• Помагайте и наблюдавайте. Дайте правилни съвети за миене на зъбките. Следете времето. Старайте се детето да не поглъща пастата за зъби.

• Насърчавайте детето да пие от чашка след навършване на 1 година.

• Почиствайте и масажирайте венците в зоните без зъби.

• Уверете се, че детето ви получава достатъчно флуорид, който спомага за намаляване на кариесите. Попитайте вашия стоматолог, дали трябва да използвате таблетки или други добавки.

• Планирайте редовни посещения при стоматолога от първия рожден ден на детето. Можете да получите адекватен съвет за профилактика и превенция на кариеса.

 

Допълнителни препоръки за превенция на кариес при малките деца:

• Не давайте сокове. които не са пригодени за малки деца. Те практически нямат хранителна стойност за детето.

• Не позволявайте на бебето да заспива с бутилка. По-малкото зло е биберон.

• Не потапяйте биберона в нещо сладко преди да го дадете на бебето. Типично за нашата страна е потопяването в мед. Освен силен алерген, той е и богат на бактерии, които не са полезни за зъбите на детето.

• Постарайте се да изключите или сведете до минимум въглехидратите между храненията.

 

Напреднала фаза

 

В редица случаи, когато вече сме закъснели, разрушенията са напреднали. Наблюдават се кафяви петна, кариесни кухини, зачервяване и подуване на венците. Детето може да е раздразнително, плаче повече, отказва храна, може да има повишена температура. Изисква се спешна консултация с дентален лекар и вземане на адекватни мерки.

 

Най-доброто лечение е профилактиката! Бъдете грижовни и внимателни към зъбите на детето. В случай на нужда, не забравяйте, че Вие сте важен партньор в екипа, който ще върне детската усмивка!

 

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм