Избор на четка за зъби

Избора на четка е само едно от важните решения, как да го правим обаче е най-важното.


Електрическите четки за зъби са се превърнали от години в ежедневие за някои хора, които ги предпочитат, защото смятат, че резултатите от тях за по-добри – по-чисти зъби и минимално натрупване на плака. Това, разбира се, означава, че ще посещаваме своя зъболекар по-рядко или поне ще ограничим срещите си с него до рутинен профилактичен преглед.

Много от нас може би си задават въпроса дали електрическата четка за зъби наистина е добра инвестиция, т.е. дали тя ще ни донесе повече ползи от обикновената.

Истината е, че техниката ни на миене на зъбите, а не самата четка, е от значение. Всичко е въпрос на предпочитание и добри хигиенни навици – без значение с обикновена или електрическа четка си мием зъбите, все пак трябва да използваме конец за зъби, вода за уста и да не пропускаме прегледа при зъболекаря на половин година. А това кой тип четка ни се струва по-привлекателен зависи от личността ни, зъбите ни и отношението ни към модерните приспособления и уреди.

Електрически и (ултра)звукови четки за зъби

Електрическите четки за зъби за първи път се появяват в САЩ през 60-те години на миналия век. Днес има десетки различни марки електрически четки с безброй вариации на помощни свойства, включително презареждащи се батерии, компактен дизайн, вградени остри влакънца за оптимално почистване.

Двата основни вида четки за зъби, използващи батерии като източник на енергия, са електрическите и звуковите – а разликата между двата вида в действителност опира основно до числата.

Електрическа четка за зъби: С 3000 до 7000 въртящи движения в минута, електрическата четка за зъби повтаря движението, което обикновено прави ръката. Влакънцата на тези четки или се въртят или се движат напред и назад, за да помогнат за премахването на плаката и ограничаването на гингивита.

Т.нар звукова четка за зъби: Предлагащи 30000 до 40000 оборота в минута, тези четки правят вибриращи движения напред и назад. Бързото движение е претенцията за слава на звуковите четки за зъби, но в крайна сметка целта е премахване на плаката и поддържането на здравето и чистотата на зъбите и венците.


За да добием по-добра представа, при „старомодното” миене на зъби с обикновена четка можем да постигнем равностойността на около 300 оборота в минута – ако си мием зъбите както трябва. Това значи, че за 2-те препоръчителни минути миене, правим около 600 въртящи движения... което е далеч по-малко, отколкото ще получим от високотехнологичните четки.

Ползите от електрическите четки за зъби

Няколко изследвания са показали, че електрическите четки за зъби премахват плаката по-ефективно от миенето на ръка и ни предпазват по-добре от гингивит. Но резултатите не означават, че, ако използваме обикновени четки правилно, те не могат да са също толкова ефективни.

Електрическите четки за зъби са по-лесни за използване, особено от хора с проблеми със свободното движение на ръката (например при наличие на артрит), защото не изискват усилия за контролирането и държането. Това, че не трябва да вършим сами „работата” по миенето на зъбите, мотивира, поне от нас, да спазваме по-редовна и добра хигиена на зъбите и цялата уста.

Единственото относително неудобство на електрическите четки за зъби е цената. Повечето модели струват между 15 и 100 лв, докато „старомодните” четки са на цена до няколко лева.

Без значение каква четка за зъби все пак изберем, добрата техника на миене е от най-голямо значение за постигането на оптимални резултати.

Трябва да си мием зъбите поне два пъти дневно, по около две минути най-малкото всяка сутрин и всяка вечер - за да попречим на остатъците от храната да се задържат около венците и зъбите ни за дълго време и да стартират процес на загниване.

Недостатъци на електрическите четки за зъби

Първо, при неправилно използване тя може да нарани венците и дори да разклати зъбите. 


Второ, с увеличаване популярността на електрическите четки за зъби се наблюдават все повече случаи на рецесия на венците, т.е. венецът се отдалечава от шийката на зъба и открива корена.


Все по-често се наблюдава и ерозия на емайла.

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм