Временни зъби - пробив и отклонения

    Временните (млечните) зъби са двадесет на брой-по 10 на всяка челюст.

    В зависимост от формата и функцията си те се делят на 3 групи: резци, кучешки и кътници.Резците са 4, кучешките 2, кътниците са 4, на всяка челюст.

    Първи от млечните зъби поникват обикновено централните резци на долната челюст.Това става на около 6-месечна възраст на бебето.Следва пробива на същите зъбки на горната челюст.Скоро след тях пробиват и страничните резци.На около годинка се появяват първите кътници.След тях изникват кучешките зъби и накрая вторите кътници.Обикновено на възраст 2,5 год. детето има всички временни зъби в устата си.Точните срокове на пробив на млечните зъби са дадени в таблицата по-долу.

    Залагането на зародишите на временните зъби започва през първия триместър на бременността. Следват комплексни процеси на изграждане на зъбните структури, за които важно значение има наличието на достатъчно витамини и минерали в организма на бременната жена. От особено важно значение са витамините : D, C, A ,E ; както и калций, фосфор и флуор. Ето защо приемането на тези вещества в достатъчни количества от бременната е определящо за правилното и пълноценното изграждане на зъбите на детето!

     Преждевременен се смята пробивът при временните зъби, когато те пробиват от 3 до 6 месеца по-рано от средните срокове за това.Ранния пробив носи рискове, тъй като зъбните структури са с незавършено развитие, непълноценна минерализация и по-лесно се атакуват от кариесогенните фактори и се увреждат. Същевременно с това, може да се затрудни естественият процес на кърмене.

     Закъснял се смята пробивът на временните зъби,когато те пробиват над 5 месеца след средните срокове за пробив.

     Вариации в  пробива могат да се наблюдават по редица причини. Обща слабост на детето. Прекарани тежки инфекции през първите месеци след раждане, патологична бременност или тежко раждане. Не на последно място генетични фактори. Ако при някой от родителите пробива е закъснял, твърде вероятно е да го очаквате и при детето.

     В случай на притеснения и въпроси, не се колебайте да ги зададете, към мен или лекуващият Ви стоматолог.

Последно променена вНеделя, 24 Февруари 2019 14:11

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм