Арония - ползи и приложение в стоматологията

В последно време аронията много стана много популярно у нас културно растение и има защо!

 

Към род Арония спадат три вида растения, които произлизат от източната част на Северна Америка – червена арония, черна арония и лилава арония. Успешното им култивиране почти навсякъде по света се дължи на факта, че всички видове арония са много устойчиви на ниски и високи температури, както и на различни заболявания и замърсявания. Много често аронията се засажда и като декоративно растение.

Днес черната арония се култивира изключително много, особено в Щатите, където намира приложение като естествен оцветител в хранително-вкусовата промишленост, както и за производството на хранителни добавки.

Култивирането на аронията за хранителни цели в Европа, води своето начало от Русия през 1900 година, в студените региони на Сибир, което само по себе си говори за устойчивостта на това растение.

Използвана за лечебни цели още от индианците в Северна Америка, днес никак не е случайно, че аронията продължава да бъде използвана и дори много по-популярна от преди. От дългогодишните изследвания, провеждани върху това растение, е установено, че аронията проявява мощно антиоксидантно действие, откъдето и идват и редицата ѝ полезни свойства – гастропротективни, хепатопротективни, противовъзпалителни, както и способността ѝ да предотвратява или лекува диабет.

Ефективността на различните видове арония се дължи на високото съдържание на разнообразни съединения с антиоксидантно действие – полифеноли, фенолни киселини и флавоноиди. Всъщност установено е, че тоталното съдържание на полифеноли в черната арония – Aronia melanocarpa, превъзхожда това на боровинките, малините, френското грозде, ягодите и къпините.

Доминиращият компонент обаче, който значително допринася за високия антиоксидантен потенциал на аронията са антоцианините, като основния антоцианин, който е установен и при трите типа арония е цианидин-3-гликозид.

Безспорно, съединенията които се съдържат във високи концентрации правят растението и продукти от него мощни антиоксидантни средства, което е предпоставка за употребата им за превенция на хронични заболявания, особено диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. Освен това екстракти от арония проявяват и имуномодулиращо, антибактериално, хепатопротективно, гастропротективно и противовъзпалително действие.

Приложение на аронията

Възпаление на уринарния тракт. Аронията е изключително полезна при този тип състояния, тъй като едновременно проявява антиксидантно, противовъзпалително и антибактериално действие срещу бактерията E. coli, която е основен причинител  на уринарни инфекции. Комплексното действие на плодовете от арония осигурява цялостна защита на уринарния тракт и предотвратява повторна инфекция.

Диабет. Установено е, че екстракти от арония, съдържащи полифеноли и флавоноиди имат разнообразно действие при диабет. Антоцианините например подобряват метаболизма на глюкозата, като по този начин нормализират абсорбцията ѝ от храносмилателния тракт. Полифенолите намаляват нивото на кръвната захар като инхибират активността на ензима глюкозидаза.

Сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантното действие на аронията значително намалява оксидативния стрес на организма, който е основен причинител на хронични заболявания. Освен това в аронията се съдържат и съединенията кверцетин и рутин, които спомагат за заздравяването на кръвоносните съдове.

Приложение в стоматологията. Именно изразените противовъзпалителни свойства са приложими тук. Има клинични проучвания доказващи антибактериалните и противовирусни действия на аронията. Увеличава еластичността на капилярите и намалява тяхната пропускливост. Това я прави подходяща при керпесни и афтозни заболявания, както и заболявания на венците свързани с кървене.

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм